Тканина Велюр – що це за матеріал? Опис велюрової тканини з фото ви побачите нижче в статті, ми відповімо на питання: натуральний або штучний це матеріал, докладно розповімо про складі.

На відміну від більшості інших тканин, матеріал велюр використовується переважно для оздоблення меблів або автомобільних салонів, а не для виготовлення одягу. У зв’язку з цим багато хто цікавиться, як виглядає велюр, що за тканина – фото та опис допоможуть дати об’єктивне уявлення. Необхідно відзначити, що в даному випадку мова йде про великому розмаїтті тканин з різними властивостями і структурою.Велюр ткань - что такое за материал?

Походження

За звучанням слово нагадує французьке, проте походження у нього східне. Виготовляли полотно виключно з шовкових ниток та його вважали невід’ємною частиною розкоші і дорожнечі. Але, через велику кількість років, він вийшов на ринок масового користування, і втратив свою велич.

Ця тканина схожа на оксамит, але про її склад і особливості читайте в іншій статті.

Велюр ткань - что такое за материал?

Види велюру і його виробництво

Під терміном натуральний велюр розуміють набір з декількох матеріалів, які об’єднані однією особливістю – м’який бархатистий ворс на одній стороні. Виготовляється з вовни, суконное прядіння. У порівнянні з оксамитом, довжина ворсу трохи більше. Такий матеріал називають розрізним, аналогічно називається і тип виробництва. Вартість може суттєво відрізнятися в залежності від особливостей сировини і виробленої з них тканини. Найбільш цінною вважається драп, що виготовляється з вовни вищої якості. В іншій статті поділимося і ви дізнаєтеся всі властивості матеріалу вельвет.Велюр ткань - что такое за материал?

Види велюру та області його застосування:

  • Розрізної. Натуральний вовняної матеріал з великою різноманітністю сфер застосування. Поділяється на гладкий, тиснений, фасонний. Допускається різне розташування ворсу – вертикальне по всьому полотну, з пригладжуванням на деяких дільницях, расчес по попередньо підготовленій трафаретом. Укладання ворсу – найважливіший етап виробництва, адже за рахунок цього можна створювати всілякі малюнки.
  • Петельчатый. Даний тип матеріалу являє собою тягнулось трикотажне полотно, яке з успіхом використовується у виробництві предметів одягу.
  • Велюр для меблевої оббивки. Сукупність з декількох типів ворсових полотен. Це специфічний велюр, склад тканини може містити бавовняні і вовняні нитки. У ряді випадків використовуються і синтетичні волокна.

У випадках, коли у використанні суворо натурального вихідної сировини немає необхідності, рішенням стає синтетичний матеріал – така тканина може дещо поступатися в якості природним вовняним аналогам, але і коштує помітно дешевше.
Велюр ткань - что такое за материал?

Так само подивіться відеоогляд:

Класифікація

За складом нитки:

  • Бавовняний
  • Вовняної
  • Синтетичний – додається штучна нитка

За способом переплетення:

  • Трикотажна основа – вважається еластичним і зносостійким
  • Полотняне переплетення – використовується для драп-велюру
  • Муаровий – утворює візерунок, з-за різного напрямку ворсу і його довжини
  • Жакардовий – утворює візерунок, за рахунок включення тканина іншої нитки, наприклад, люрексу або шовку

Застосування

  • Пошиття одягу
  • Штори для будинку і для інших приміщень
  • Оббивка меблів
  • Оббивка салону автомобіля. Дополнитедбно прочитайте матеріал “Алькантара – що це за матеріал”, він теж використовується для авто.
  • Декорування в інтер’єрі
  • Виготовлення взуття

Велюр ткань - что такое за материал?

Шкіряний велюр

Якщо шкіру тварин обробити спеціальним з’єднанням з хрому, вона теж буде мати аналогічну назву. Не розбираються люди можуть подумати, що це просто нубук. Але знаючий чоловік, з легкістю відрізнить цю матерію. Вона відрізняється методом обробки і відноситься до групи дублених шкір.

Хутряний велюр

Цей вид полотна виходить за допомогою особливого методу шліфування. Прикладом може служити звичайна хутряна дублянка, де внутрішня частина – хутро, а лицьова сторона – являє собою м’яку ворсисту поверхню.

Додатково: штучна тканина замша – поговоримо про її склад.

Велюр ткань - что такое за материал?

Достоїнства і недоліки велюру

У виробництві одягу класичний велюр практично не використовується – це більшою мірою «меблева тканина (за посиланням всі види матеріалів для меблів). Сталість забарвлення дозволяє створювати різні поєднання і комбінації кольорів, результатом чого стають унікальні дизайнерські предмети інтер’єру. Він дуже приємний на дотик, і в цьому плані схожий з оксамитом. Його складно забруднити, але навіть при появі сильних забруднень чистка буде простий і не створить ніяких особливих проблем.

Серед недоліків – недостатньо довгий ворс, але ця особливість більшою мірою зачіпає штучний велюр. Матеріал для здешевлення і створення специфічних експлуатаційних властивостей доповнюється штучними волокнами.

Розглянемо позитивні і негативні сторони більш структуровано:

Плюси:

  • Не мнеться
  • Досить м’який, підходить навіть для дітей
  • Добре зберігає тепло
  • Міцний, стійкий до зношування
  • Не складний у догляді

Мінуси:

  • Ворс збирає сміття
  • Ворс може ламатися в різні сторони

Матеріал потребує періодичного догляді, що вимагає певних знань і навичок. Як прати і чистити цей матеріал? Розповімо всі способи, правила і поради в спеціальній статті на нашому сайті.

Подробиці про те, як чистити всі інші матеріали можна дізнатися у відповідному розділі нашого сайту “Догляд”.

Ціна

Ціна на тканину дуже різна, і коливається від 250 до 600 рублів, але бувають і більш дорогі види.

Велюр ткань - что такое за материал?
Велюр ткань - что такое за материал?Велюр ткань - что такое за материал?

Відгуки

Марина: Хочу вам розповісти про матеріал велюр свою думку. Взагалі просто обожнюю його! Я коли купувала меблі себе в квартиру, спеціально вибирала оббивку з, так би мовити, “оксамиту”. Чи є недоліки в такого матеріалу? Так! є звичайно, приміром, моєму коту можна повз нього пройти, не залишивши клаптики вовни…Але! те, як вона шикарно виглядає в інтер’єрі, так сказати по-королівськи, прямо Ах! Краще буду частіше чистити!)

Андрій: Ну, можу сказати, що подобається мені цей материальчик, тільки в якості оббивки в автосалоні, ну може бути ще для оббивки меблів він не погано підходить! Але для одягу!? Як взагалі можна накласти на себе піджак такий я не уявляю! Розумію, що у кожного свій смак, але це точно не моє!

Катерина: Якщо перед вами стоїть питання, що зшити з цього матеріалу, я вам скажу, що однозначно пальто! У мене вже пару років осіннє пальто з велюру, і на вигляд воно просто чудово. Полотно дуже міцне, тканина не витирається, ворс не заламується – краса!!