Доброго всім часу доби!

Ця інформація, швидше за все, буде корисна мені і всім майстрам з бісероплетіння. Я хотіла, щоб вона завжди була під рукою і зберігалася в надійному місці – Ярмарку Майстрів.

Усім нам дуже часто в роботі по створенню прикрас потрібні схеми і візерунки власного виробництва. Але сидіти і малювати дрібну сіточку незручно і забирає багато часу. Можливо, у Вас є свій архів трафаретів. А якщо ні? Раптом у Вас згорить жорсткий диск або Вам доведеться екстрено розробляти схему перебуваючи не на своєму робочому місці?

Спочатку я обмірковувала варіант з програмою, в якій довелося б лише закласти необхідні параметри полотен, але я не програміст, тому можу обмежитися лише звичайною малюванням. Але навіть тут виявилося, що моя думка не унікальна, а багато майстрів, мабуть, вже зробили всю роботу за мене. Ну або майже все.

Отже, користуючись ресурсами інтернету і своїми власними напрацюваннями я вирішила систематизувати інформацію по технікам. Оскільки ми маємо справу з виготовленням полотен, то ось перед Вами найпоширеніші базові техніки.

Прикладів плетіння полотен у мене не було. Тому в інтернеті я знайшла потрібні вам зображення, щоб читачі могли краще зрозуміти про що йде мова, тобто відразу бачити до якого типу плетіння який трафарет підходить.

Техніка “Ткацтво”

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Ткацтво – тому що в результаті всіх зусиль виходить щільне полотно з розташуванням бісерін один над одним, як зошитові клітинки. Ми отримуємо елементи, а також вироби та прикраси, що зовні нагадують тканину. Техніка дозволяє виплітати прямі смуги (для браслетів, поясів, ґерданів), широкі полотна (картини, панно, сумочки) і фігурні деталі виробів. Існує ручне і на верстаті. В обох випадках використовуються одні і ті ж схеми, для яких будуть потрібні трафарети.

Трафарет з вертикально розташованими бісеринками Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет з горизонтально розташованими бісеринками

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет з круглими бісеринками Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Мозаїчне плетіння

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Мозаїчна техніка дозволяє отримувати дуже рівну і щільну бісерну поверхню, яка може стати основою для практично будь-яких виробів. Готовий виріб, виконане таким способом нагадує стіну з маленьких цеглинок.

Буває мозаїчна техніка плетіння з парною кількістю бісерін і з непарною кількістю бісерин.

Трафарет з плескатими бісеринками (особливо актуально для чеського бісеру)

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет з круглими бісеринками Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Також існує подвійна і потрійна мозаїчна техніка.

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Подвійна і потрійна мозаїка плететься абсолютно так само, як звичайна, з тією лише різницею, що замість однієї бісеринки на нитку набирається дві (“Подвійна”) або три (“Потрійна”)

Трафарет у 2 бісеринки

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет у 3 бісеринки Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Як підвид мозаїчного плетіння існує круговий мозаїчне плетіння. Ця техніка дозволяє створювати плоскі круглі форми. А це низ циліндричної форми, серветка, підставка, або коло для будь-яких інших цілей (для обплетення сферичних форм).

Трафарет круговий мозаїчне плетіння

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Також круговий плетіння не обмежується самим колом. Таким способом можна плести трикутники, квадрати, прямокутники, пятиугольники, шестикутники (далі представлені трафарети з книги Julia S. Pretl “Little Bead Boxes”).

Трафарет плетіння трикутника Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет плетіння квадрата

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет плетіння прямокутника

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет плетіння п’ятикутника

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет плетіння шестикутника

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет плетіння довгастого шестикутника

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Цегляна плетіння

Бісерне полотно, сплетене в техніці цегляного плетіння, виглядає так само, як полотно, сплетене в мозаїчної техніки. Однак способи плетіння кардинально різняться, що дає можливість використовувати цегельний стібок там, де мозаїчна техніка не підійшла б, і навпаки. В даному випадку можна використовувати трафарети з мозаїчного плетіння.

Трафарет з плескатими бісеринками (особливо актуально для чеського бісеру)Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет з круглими бісеринками

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Монастирське плетіння (хрестик)

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Здавна в монастирях дбайливо зберігалися і розроблялися техніки і прийоми різних рукоділь, в тому числі і бісероплетіння. З бісеру або з його використанням при монастирях виготовлялися розкішні оздоблення храмів – покриви і одяг духовних осіб, оклади ікон та інші предмети церковного начиння.

Одна з широко використовувалися в монастирях технік так і отримала свою назву – «монастирське плетіння». У літературі з бісеру монастирське плетіння за різними класифікаціями відносять то до щільним, то до ажурним техніці бісероплетіння. У полотні, виконаному в цій техніці, бісеринки розташовуються перпендикулярно по відношенню один до одного, утворюючи хрестик у кожній клітинці полотна. Тому ще ця техніка називається плетінням або нізанія в хрестик, або в квадратик. З одного боку ми маємо не таке ажурне полотно, але з іншого боку є техніки, де створюється більш щільне полотно, тому монастирське плетіння варто розглядати окремо від інших технік.

Дана техніка бісероплетіння має два варіанти виконання. Перший варіант однією голкою, другий — двома голками.

Трафарет монастирське плетіння з плескатими бісеринками (особливо актуально для чеського бісеру)

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет сітка монастирське плетіння з круглими бисеринами

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет різновид монастирського плетіння

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Ажурна техніка

Однією з основних технік у бісероплетінні є ажурна техніка. Прикраси, сплетені в ажурною технікою, за зовнішнім виглядом нагадують сіточки з бісеру з осередками у вигляді ромбів, квадратів чи шестикутників, тому ця техніка називається ажурною.

Для слов’янських святкових і весільних народних костюмів, причому, як жіночих, так і чоловічих, в ажурній техніці робилися вузькі і широкі шийні прикраси – різнокольорові накладні коміри і намиста з багатими візерунками, прикраси до головних уборів – поднизи, позатылени, ряски, фролки, ошатні нагрудні прикраси – итаны, гайтани і ґердани, а також багато інші вироби – головні дівочі стрічки, накосники, сережки, браслети, обручья.

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Однієї з різновидів ажурною техніки бісероплетіння є “традиційні” сітки. До сіток відноситься ажурне плетіння з великими осередками, коли для ажурних дужок набирається кількість бісерін більше трьох, наприклад, п’ять, сім і т. д.

Трафарет ажурне плетіння зі стороною клітинки 3 бісеріни

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет ажурне плетіння зі стороною клітинки 5 бісерін

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет ажурне плетіння зі стороною клітинки 7 бісерін

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет видозміненій ажурної сітки

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Стільники – один з видів ажурною техніки. Вони плетуться фактично також як в монастирському плетінні. Ця техніка бісероплетіння зовсім інша, ніж наведена раніше ажурна техніка отримання осередків шестикутної форми, що по зовнішньому вигляду виходять осередків, також нагадують шестикутні бджолині стільники. Саме тому і має таку назву.

Ажурні комірки, що виходять при такому плетінні, мають зовсім правильну форму шестикутника, володіючи трипроменевою симетрією. Тому техніка «соти» дозволяє створювати вироби і елементи прикрас, які і повинні мати трипроменеву симетрію (наприклад, рівносторонні трикутники, ромби, квіти в шість пелюсток, шестикутні сніжинки і серветки).

Трафарет стільники з плескатими бісеринками

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет стільники з круглими бісеринками

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Квадратні сітки теж відносяться до ажурному плетіння.

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Сторона квадрата полотна може складатися з будь-якої кількості бісерін або стеклярусу.

Трафарет квадрат на 2 бісеринки

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет квадрат на 3 бісеринки

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Схожим способом плететься ще один вид сіток – “ліхтарик”. В результаті виходить дуже гарне полотно для панно, сумочок, обплетення скриньок та яєць.

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет ажурна сітка «ліхтарик»

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Наступний трафарет теж можна віднести до ажурної техніці. Таке полотно має специфічну конфігурацію, що може дуже цікаво використовуватися при створенні як панно і сумочок, так і прикрас.

Дуже незвичайний трафарет

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Ндебеле

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Цей спосіб бісероплетіння використовується більш 200 років жінками племені Ndebele в Південній Африці. В бісерному полотні, виготовленому з використанням цієї техніки, вгадується малюнок «Ялинкою»: намистинки в плетінні розташовуються так само, як петельки в полотні, связаном спицями. Інші назви даної техніки: херрибоун стіч (дослівне прочитання англійського варіанту назви), оселедцевий стібок, ялинка.

Трафарет ндебеле для чеського бісеру

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет ндебеле для японського бісеру MIYUKI Delica і TOHO Treasures

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Трафарет ндебеле для вузьких довгих полотен

Трафареты для создания узоров полотен по бисероплетению

Цим список технік бісероплетіння і самих трафаретів не вичерпується. Є багато модифікацій відомих, а також змішані техніки. Я спробувала зібрати найголовніше.

Про самих техніках, їх особливості і секрети розповідати не буду, оскільки тім’я присвячена трафаретами. Більшу частину трафаретів я знайшла, але деякі сама домалювала, підкоряючись своєму ентузіазму:) Тепер трафарет можна роздрукувати і почати фантазувати 🙂

У своїх пошуках я натикалася на сайти та програми, які можуть бути корисні для створення візерунків. Але про це вже розповім іншого разу.

Спасибі всім за увагу. Сподіваюся, що інформація була корисна. Вдалого Вам творчості!