Ви вирішили купити нову швейну машинку.

Або ви купуєте свою першу швейну машинку.

Відмінна ідея!

Подумки, а краще на листочку починаєте складати список, що ваша нова машинка повинна вміти робити:

  • просто шити
  • підшивати потайними стежками,
  • викидати петлі,
  • пришивати гудзики,
  • робити мільйон і ще одну декоративну строчку (це наш внутрішній хом’як б’ється в істериці і кричить ***давай-давай-нехай буде побільше всяких різних рядків, ми будемо шити, вишивати, пришивати, а якщо і не будемо ні разу, то ми будемо щасливі від того, що все це у нас є***)
  • обметывать, як оверлок,
  • всиляти сама нитку,
  • нитки обрізати,
  • контролювати весь процес від і до
  • і, взагалі, добре було б, щоб вона сама все шила (про «сама шила» це по іншому департаменту)
  • Ах, так, саме-те головне, в самому кінці списку – щоб строчка була якісна і красива.

Ось цю-то, основне завдання швейної машини і присвячена ця публікація.

Всі вимоги до майбутньої машинці записали, а тепер пропоную зробити віртуальну екскурсію на виробництво». Навіщо? Дуже гарне питання. Для порівняння.

Отже, почали:

  • просто шити = прямострочная машинка
  • підшивати потайними стібками = підшивальні машинка, рядок однониткового ланцюгового стібка – наша машина робить псевдо-підшивальний стібок
  • викидати петлі = автомат для обметування петель з вічком без вічка і т. д.
  • пришивати гудзики = автомат для пришивання гудзиків
  • вишивати красивими рядками = вишивальний автомат (про автомати, які самі роблять кишені не в цій публікації)
  • оверлочна рядок = оверлок/коверлок, оверлок робить сходинку ланцюгового стібка – і у нашої машинки псевдо-оверлок (про оверлок окремо розповім, а то стаття виходить дуже велика)

 

Бачите, для кожної операції своя машинка. А у нас з вами в одній побутової всі ці операції! Уявляєте, який технічно складний агрегат звичайна побутова швейна машинка.

Чи Не нагадує вам це кадри з усім відомого і улюбленого фільму – «Одна дружина любить. Одна шиє одяг. Одна варить їжу. Одна дітей годує. І все одна? Важко)»

Невеликий ліричний відступ. Чому так зроблено?

На виробництві для кожної операції своя промислова спецмашинка?

Причин дві. Найголовніша – економія часу. І друга – якісна рядок буквально на кожній операції. Тому промислові спецмашинки влаштовані так, щоб якісно виконувати одну єдину доручену їй операцію: підшивати потайними стібками низ штанів, або кілька схожих – петля з вічком, петля без вічка. При покупці одягу ви ж дивіться на якість петель, припустимо, і з бракованими петлями пальто не купите. Чи Не так?

А в побутовій машинці – 1001операция

Та тому що на побутовому машинці ви шиєте нечасто, є час переналаштувати, а деякими функціями ви, взагалі, ніколи користуватися не будете.

Тепер повернемося до нашого основного вимогу до машинці – якісна рядок.

ТЕХНІЧНА ЧАСТИНА

Машинна строчка в звичайній машинці називається «рядок човникового стібка». Рядок виходить в процесі переплетення верхньої нитки з котушки і нижній з шпульки. З назви випливає, що таку позицію може робити тільки в машинка з човниковим механізмом.

Якість строчки відповідно залежить від правильно підібраних ниток, голки, тканини і правильної установки.

З нитками, тканиною та голками, начебто, як-то зрозуміло – звернемо увагу на налаштування.

Пропоную розглянути більш уважно:

  • як і де проходять верхня і нижня нитка та її регулювання
  • які у нас є можливості впливати на якість строчки з допомогою нижньої нитки.

Почну з верхньої нитки, так як їй у всіх описах приділяється дуже мало уваги. А даремно.

Дивимося на звичайну побутову машинку.

Выбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узлов

Якщо є ось таке коліщатко з розміткою (зелена стрілка), отже, можна відрегулювати натяг верхньої нитки.

Думаю, що вам буде цікаво дізнатися, що ж відбувається всередині машинки, коли ми підкручуємо це коліщатко. Пропоную заглянути всередину машинки. В побутову заглянути не вийде, так як в цілях безпеки і/або простоти, роботи всі механізми надійно вкриті захисним кожухом. Ну, нічого, нам підійде звичайна промислова машинка у якої все на виду.

Щоб було зрозуміло, я покажу як виглядає вся заправка верхньої нитки в проммашинке. І самий головний механізм – регулятор натягу (маленька картинка у правому нижньому куті), між тарілочками якого дуже щільно затиснута проходить верхня нитка.

Выбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узлов

Чому я так детально зупиняюся на верхній нитці? Тому що, можливість регулювання строчки саме з допомогою верхньої нитки – часом, єдиний спосіб домогтися якісної рядки в тому випадку якщо ви вибираєте всіляко розрекламований горизонтальний човник. Чому? Цілком резонне питання.

Завжди краще один раз побачити, ніж читати кілометрові опису, тому пропоную уважно і детально розглянути конструкцію вертикального і горизонтального човника і порівняти їх.

Выбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узловВыбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узлов

На що головним чином звертають увагу при описі функціональності вертикального човника?

Суцільні мінуси – шумить та гуркотить при сходинці, заплутується нитка, постійно треба змащувати, не видно, скільки нитки залишилося.

На противагу йому горизонтальний човник має одні суцільні плюси і тихо шиє, і нитка не заплутується, і змащувати не треба, і все видно, і сама краса – простий в роботі

Давайте розбиратися:

  • Шумить та гуркотить/тихо шиє – так, трохи шумить, за рахунок конструкції, але це не настільки принципово, тільки якщо ви не збираєтеся писати ночами без сну і відпочинку.
  • Нитка заплутується/нитка не заплутується – є кілька нехитрих прийомів, застосовуючи які, нитка не буде заплутується при вертикальному човнику. До речі, якщо без поваги користуватися горизонтальним човником нитка теж буде заплутується.
  • Треба змащувати не треба змащувати – будь механізм треба змащувати. Будь. Просто один частіше інший рідше, але змащувати потрібно завжди. А ще й чистити треба. І тоді машинка буде вірою і правдою служити довгі роки.
  • Не видно/видно скільки нитки залишилося – не настільки принципово. Якщо ви будете шити постійно протягом 10-15-20-25 років, то на слух завжди легко визначити – шпулька починає брякати і позвякивать якщо ниток вже трохи.
  • Простий в роботі – погоджуся – поклав шпульку в шпульную капсулу, ший і ні про що не думай.

Тоді у чому принципова різниця? І навіщо вся ця технічна частина?

А ось в тому гвинтик, який є на шпульном ковпачку вертикального човника (фото ковпачка на жовтому тлі). Покрутивши цей гвинтик, чи ми підсилюємо натяг нижньої нитки, або послаблюємо. У компанії з верхнім регулятором у нас є набагато більше можливостей досягти якісної строчки від нашої машинки.

У горизонтальному човнику такий регулювання немає. Вірніше вона є, але той ледве помітний гвинтик (стрілочка) практично не дає результату. А основне регулювання захована глибоко в надра механізму.

Висловлю своє, виключно особиста думка на тему човників.

Вертикальний човник = можливість регулювання нижньої нитки (верхня регулювання є завжди) для тих – хто починав шити з бабусею, мамою, в школі на старих машинах і розуміє всю необхідність регулювань, хто знайомий з конструкцією машинки, хто не боїться і знає, як це працює.

Горизонтальний човник = неможливість або ускладнене регулювання нижньої нитки для тих, хто не хоче морочитися, хто вважає, що машинка все має робити сама, що сучасний рівень технічної думки дозволяє працювати і ні про що не думати й нема там чого-то крутити. І ще. Думаю, що всі ці спрощення і полегшення спрямовані на те, щоб початківці майстрині не лазили туди, куди не треба і частіше зверталися в сервісні центри.

Тепер про дрібних зручностях, які всіляко рекламують:

  • Реверс – це далеко не дрібниця. Це одне з найголовніших елемента конструкції. Режим «реверсу» дозволяє зробити закріпки (рядок кілька разів туди і назад довжиною 0, 8 – 1см) Реверсивної рядка немає на оверлоці і на інших, виключно, спец машинах. Важіль реверсу на різних машинках розташований в різних місцях, тому при покупці раджу звернути на це увагу. Вибирайте хто до чого звик, а якщо немає звички, то просто спробуйте, як вам зручно користуватися.

Выбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узлов

  • Нитковдеватель – дуже зручно, навіть сперечатися не буду.
  • Вбудований обрізальник ниток – зручно, нічого не скажу. За винятком одного – іноді потрібно обрізати нитку «під корінець» і для цієї операції незамінні ножиці-перекуси.Якщо ножиці добре заточені, ними можна зробити надсечку на тканини, обрізати косу бейку або тасьму.

Выбираем швейную машинку. Технические характеристики важных узлов

  • Рукавне пристосування – зручно, навіть сперечатися не буду.
  • Багато усіляких лапок і пристосувань – зручно і здорово навіть сперечатися не буду, головне – навчитися всім цим користуватися.
  • Можливість застосування вільно-ходовий стібки – відмінна функція, якщо ви фанат квилтинга і печворку.
  • Мільйон декоративних строчедо – відмінно! Тільки по статистиці використовується лише 10-20 рядків, а решта нам потрібні, щоб потішити і побалувати нашого хом’яка–***, які запаси рядків, дивись і вишию на дозвіллі че-нить***

Ось який коментар я знайшла в інтернеті з приводу кількості рядків: «Кількість рядків швейної машини ще один психологічний фактор, що впливає на вибір швейної машинки. Перше, про що ми говоримо, характеризуючи швейну машину, скільки видів строчок вона робить. На практиці, як правило, використовується лише кілька видів прямих строчок, зигзаг і операція з выметыванию петлі»

СЕРВІСИ І ТЕХПІДТРИМКА

Здавалося б, навіщо думати про те, коли у вас нова, красива і взагалі машинка “супер”. Не хочу розчаровувати, але чим більше функцій закладено в машинку, чим вона складніша, тим більше проблем може виникнути в процесі експлуатації. Наворочена злектронная машинка може уявити, що вона розумніша за вас і краще знає, як шити ту або іншу тканину. І ви замучитеся доводити їй протилежне)

У эйфориии від процесу вибору і подальшої купівлі машинки можна забути про однієї дуже важливої речі – технічне обслуговування.

Перший момент – механік. Хороших механіків зараз не так вже й багато. А якщо сказати більш точно – дуже мало. І ключове слово тут “хороші”. І ви зрозумієте наскільки хороший механік вже після того як він полагодив машинку. Чи не полагодив. Або взагалі нічого не зробив і машинка все одно не шиє..

Другий момент – сервісні центри. Перш ніж купувати наворочену машинку перевірте як далеко від вас ці найбільші центри і взагалі чи існують, якийсь ремонт, налаштування, налагодження роблять. І під час гарантійного обслуговування після закінчення гарантійного обслуговування. Чи може спрацювати той же принцип, що і в платній медицині – за ваші грошики вас розведуть на купу непотрібного, а про найголовніше в самому кінці скажуть два-три слова з-за яких, власне ви і їхали в сервіс.

Третій момент – інтернет. ***Все фігня. Є купа сайтів, де можна знайти відповідь на будь-яке питання*** Може бути… Але! Питання потрібно правильно сформулювати. І потім ще знайти той чарівний гвинтик чи кнопочку, про які говорять на форумах.

До чого я це все так докладно пишу? І нагоняю страху. Щоб ви були готові до можливих пасток. Інакше перша ж сама проста проблема і можливість, а найчастіше, неможливість її вирішити, зведе нанівець всю радість від покупки і назавжди відіб’є бажання шити.

Дорога гарна машинка буде закинута в хлів, комору чи на дачу. І відчуття даремно витрачених грошей буде вас переслідувати ще дуже довго.

Ви все ще сповнені рішучості купити нову машинку?

Тоді ми йдемо до вас я пропоную вам список питань і варіанти подальшого поповнення парку ваших швейних машин.

Питання

Це ваша перша машинка? Які тканини ви плануєте шити? Ви будете шити потроху будинку або ви збираєтеся заробляти шиттям? Ви будете шити тільки одяг рідним і близьким? Ви будете працювати тільки в техніці скрапбукінгу? Ви будете займатися тільки квілтінга/печворком?

Пропозиції

Можна взяти просту механічну, спробувати пошити на ній і пізніше докупити в компанію або оверлок/коверлок, або комп’ютерний вишивальний автомат, або просто комп’ютерну побутову машинку, або промислову спецмашину.

Однозначної ради, яку машинку купувати, на жаль, не існує.

Треба вибирати з безлічі, але купити ту, при пробному шиття на якій і при одному погляді на яку ви зрозумієте Ось! Це вона! Моя машинка.

___________

Текст повністю авторський.

Фото з інтернету.

При копіюванні, будь ласка, вказуйте автора: Іра Бортник.