Меню

Вибираємо свою першу швейну машинку

Закриваю очі і як зараз пам’ятаю себе, загоревшуюся ідеєю купити свою першу в житті швейну машину! Захват, нетерпіння, радість перепліталися в міцний клубок з розгубленість, хаосом і незнанням елементарних речей. Такий величезний ринок сучасних швейних машин ввів мене в ступор на місяць, не менше 🙂

Тому зараз, маючи досвід шиття і добре розбираючись у всіх нужностях і полезностях цього дива техніки, хочу допомогти вам наблизити солодкий момент покупки. Повідомлення буде дуже великим і максимально змістовним. Звичайно ж, питання це дуже суб’єктивний і залежить безпосередньо від багатьох чинників, головні з яких бюджету і потреб. Беремо середньостатистичну жінку, пристрасно закохану в різноманітні види рукоділля, враховуємо її середньостатистичних дохід і зважуємо середньостатистичні потреби в шитті, нічого не мають спільного у професійною діяльністю. Уявили? Тоді вперед. Вибираємо разом!

Ази. Знайомство з основною і найважливішою термінологією.

Найперший питання, яке стоїть перед нами: визначитися з типом швейної машини.

Сучасний ринок пропонує 4 типу:

  • Комп’ютерна. Підключаємо до комп’ютера і маємо можливість шити будь придуманої нами рядком і програмувати швейні операції. Тут можна говорити про швейно-вишивальних машинах, але для першої це явний перебір.
  • Електронна. Головна особливість: вбудований мікропроцесор, який дозволяє кнопочками вибирати операції і їх установки. Електропривід та електронна панель значно спрощують спілкування з машинкою. Часто оснащені дисплеєм.
  • Електро-механічна. Електропривод і повністю механічний контроль над операціями.
  • Механічна. Лише Вашими фізичними зусиллями рядок з’являється на світ.
  • Рухаючись зверху вниз, кількість мізків зменшується, а потреба в грубій чоловічій силі збільшується. Визначаємося, наскільки ми готові навантажувати себе фізично і відбираємо на вподобаному сайті машинки потрібного типу.

    Мій досвід. Моя машинка електро-механічна. Втомилася постійно підкручувати махове колесо в потрібне положення, а коли шиєш поперемінно рядками 1 і 15, приміром, то крутити руками коліщатко від однієї програми до іншої набридає вже після першого разу. Чи То справа: натиснув кнопочку-і готово. Та й виставляти постійно потрібну ширину і довжину стібка ручками теж втомлює.

    Другий найважливіший питання при виборі машини: тип човника.

    Выбираем свою первую швейную машинку

    Хитний вертикальний. Галасливий, весь металевий, не видно кількість нитки на шпульці. Одним словом, зжив себе човник. З плюсів: легке зміна натягу нижньої нитки.

    Выбираем свою первую швейную машинку

    Ротаційний вертикальний. Набагато більш тиха і плавна робота без вібрацій. Надійний. Встановлюється в дорогі професійні моделі машин. З плюсів також легке зміна натягу нижньої нитки.

    Выбираем свою первую швейную машинку

    Ротаційний горизонтальний. Найбільший в даний час поширений тип човника в побутових швейних машинах: практично не вібрує, тиха робота, прозоре віконце для зручності спостереження за кількістю нитки, легка заправка нитки. З недоліків лише утруднене зміна натягу нижньої нитки. Ідеальний для нашої середньостатистичної жінки.

    Мій досвід. Моя машинка оснащена ротаційним горизонтальним човником, що дозволяє мені насолоджуватися досить тихим шиттям і всіма іншими плюсами даного човника. На побутовому рівні потреби послаблювати натяг нижньої кових не було. Сміливо відбираємо далі в нашому списку машинки з цим типом човника.

    Опційні функції.

    Всі наступні функції важливі лише для вашої зручності і прискорення процесу шиття. Про все розповім, що до чого. Скажу, які є у мене, якими активно і неактивно користуюся, в яких не було необхідності і чого дуже хотілося б додати!.

    1. Рядки.

    У комп’ютерних машинах рядків нескінченна безліч. В електронних може бути стоооолько! Тільки не заблукаєте 🙂 90% всіх рядків — декоративні і, якщо ви не збираєтеся дуже активно декорувати все, що попадається під руки, то й більшу частину рядків можна викинути.

    Выбираем свою первую швейную машинку

    Мій досвід. Ось мій набір рядків, якого мені навіть забагато 🙂

    Выбираем свою первую швейную машинку

    Найкращі- це пряма строчка (2), зигзаг (3), зигзаг для пришивання гумки (4), надміцна рядок для еластичної тканини (15), імітація оверлочної рядки (s5, s6), укріплена пряма строчка (s2). Пару раз довелося використовувати декоративну строчку. Але, так як я приверженица правильних геометричних фігур і непомітних швів, то ці рядки практично не затребувані. Восьмий рядком топ декорувала. Якщо збираєтеся шити багато речей для домашнього декору, одяг для ляльок, то декоративні строчки вам дуже знадобляться, але теж в помірній кількості. Таким чином, дивимося, щоб обов’язково були присутні зазначені мною рядки і доповнюємо їх набором декоративних рядків на ваш смак.

    2. Петлі.

    Петельки для гудзиків машинки можуть робити в автоматичному і напівавтоматичному режимі. У першому випадку ви просто натискаєте на пуск і отримуєте готову петлю, а в другому змушені кілька разів пересувати, переміщати, змінювати, коротше морочитися. Щоб не морочитися, дуже рекомендую брати машинку з автоматичним выметыванием петлі в один прийом. Кількість петель теж може бути великим, але якщо ви не збираєтеся робити петельки в шовкових блузках, куртках і товстих трикотажних речах, то однією класичної петлі вам вистачить.

    Мій досвід. В моїх рядках це рядок 1, спеціальна лапка для петлі велика пластикова. У мене в цю лапку є можливість вставити гудзик, і петля відразу выметывается потрібного розміру. Дуже зручно. Ось так вона виглядає (це не моя).

    Выбираем свою первую швейную машинку

    3. Довжина і ширина стібка.

    Чим більше ці показники, тим більше у вас буде свободи дій, особливо використовуючи декоративні строчки.

    Мій досвід. Ширина стібка моєї машини 7 див. Це найпоширеніше значення. Дозволяє спокійно зшивати два шматки тканини, прокладаючи зигзагоподібний сходинку поверх двох шматків (при стежці, наприклад). А довгий стібок дуже корисним, коли вам потрібно максимально послабити верхню нитку і потім присборить тканина для спідниці, для втачіванія рукава.

    4. Регулювання тиску лапки і верхній транспортер.

    Чим товща тканина, тим менший тиск потрібно. Також регулятор тиску може знадобитися при шитті трикотажу, зменшивши тиск можна уникнути його розтягування. При наявності в машині вбудованого верхнього транспортера тканини, регулятор тиску лапки не потрібен. Верхній транспортер може докуповувати окремо.

    Мій досвід. Використовувала два рази: при зшиванні шовку і при зшиванні 8 шарів фланелі. Начебто допомогло 🙂 Не скажу, що дуже-дуже треба. А ось верхній транспортер річ потрібна. Він, звичайно, дорогий, але якість строчки на рівень вище. Його суть в тому, що одночасно тканина подається як нижнім транспортером так і верхнім, що не дозволяє тканини зміщуватися відносно один одного.

    5. Швидкість шиття.

    Для початківців швачок буде досить корисна функція обмеження максимальної швидкості. Як би ви не тиснули на педаль, швидше заданої швидкості машина шити не буде. Перший час дійсно була в цьому необхідність, але зараз я спритно цей момент контролюю вже сама.

    6. Далі йдуть ще дрібніші функції (потрібні!).

    • реверс (кнопочкою змушуємо машину шити у зворотний бік для закріплення строчки або при неможливості повернути тканина). Користуюся регулярно;
    • нитковтягувач (значно економить ваш час). Користуюся регулярно;
    • рукавна платформа (знімаємо основну частину і отримуємо тоненький столик прямо під голкою. Наприклад, деталь у вас вже пошита в кільце і, одягнувши її на цей рукав, ми легко обробляємо краю). Користуюся при потребі ;
    • перемикач зупинки голки. В моїй машині немає і я про це шкодую кожен раз, коли шию. Спробую на пальцях пояснити: шиєте-шиєте, зупиняєтеся, обрізаєте нитка, переходьте на новий ділянка, починаєте шити, а голка то минулого разу не зупинилася у верхньому положенні, а в середньому наприклад і цикл нової строчки починається з середини і з-за цього нитка різким рухом висмикується з голки… Доводилося заново заправляти і починати все з початку. Потім просто силою привчила себе після кожної зупинки маховиком ручками доводити голку до самого верхнього стану. Ех… Здається адже зовсім дрібниця, але так бісить :)))) І в нижньому положенні теж є сенс зафіксувати зупинку голки, коли робиш стежку, приміром, і постійно доводиться перевертати тканину і знову ручками маховиком доводити голку вниз, щоб тканина не совалася. Користувалася б регулярно;
    • ниткообрізач. Знову економія часу і, до речі, ниток. Є машинки у яких нитка обрізається натисненням на кнопочку! Ось це круто 🙂 Користуюся регулярно;
    • регулятор натягу верхньої нитки. Просто незамінна річ, коли треба прокласти присборивающую рядок або декоративно зробити її більш опуклою або втиснула в тканину. Користуюся регулярно;
    • відключення нижнього транспортера. Просто необхідна річ при виконанні вільно-ходовий стібки, пришивання гудзиків. Не користувалася, так як не було необхідності, але важлива функція;
    • відсік для зберігання лапок і шпульок;
    • підсвічування;
    • чохол (захист від пилу, якій машинки бояться).

    І не зовсім потрібні:

    • вишивання букв алфавіту;
    • шиття без педалі. Може і зручно: натиснув кнопочку-і вперед, не пробувала. Вважаю надмірністю;
    • стабілізатор зусилля проколу. Є необхідність при роботі з дуже щільними товстими матеріалами. Про нього серйозно задумайтеся, якщо збираєтеся шити, наприклад, шкіряні сумки або багатошаровий джинс;
    • автостоп при намотуванні нитки на шпульку;
    • автозакрепление рядки.

    7. Лапки.

    Дивимося обов’язково, якими лапками комплектується машина, і прикидаємо, наскільки збільшиться її ціна, коли ми почнемо докуповувати необхідні лапки, яких не виявилося в комплекті. Середня ціна лапки — 10 доларів. Лапок різноманітних дуже і дуже багато. Ви дуже здивуєтеся, коли задастеся метою дізнатися про них. А ще в додаток до універсальних кожен поважаючий себе виробник швейних машин вигадує ще купу своїх. Мій досвід. Найпотрібніші лапки:

    • стандартна лапка, є у всіх машинах;
    • лапка для обробки краю (оверлочна). Вони бувають різні, але на перший час достатньо найпростішої в комплекті;
    • лапка для вшивання блискавки і, бажано, ще для вшивання потаємний блискавки. Частіше всього є тільки одна в комплекті;
    • лапка для автоматичного обметування петель (з фіксатором для ґудзики);
    • направитель для простьобування. Для прокладання рівних паралельних строчок при стежці і не тільки.

    Представлені вище лапки — це самий мінімум. Все інше при необхідності докупите.

    Виробники.

    Провідними виробниками швейного обладнання середнього классаявляются японська компанія Brother, японська компанія Janome і німецька PFAFF.

    Наступний наш крок: практика.

    Цінник приблизно такий: до 200 доларів дуже економні малофункціональні машини. Від 200 до 300 — середні електро-механічні машини. Від 300 доларів починаються прості електронні моделі, а понад 500 доларів можна починати дозволяти собі комп’ютерну. І до кількох тисяч доларів.

    Стратегія покупки: тримаємо всю отриману інформацію в голові і йдемо у великі інтернет-магазини з продажу швейних машин. Відразу дивимося найпопулярніші купуються моделі (скрізь є можливість відсортувати товар по популярності), можливо, вже на цьому етапі ви зустрінете свою любов! Якщо вас не влаштували попсові моделі або цінник на них, то сміливо йдемо в розширений пошук і вводимо всі параметри, які нас цікавлять.

    Представлю вам для прикладу кілька лідерів продажів з декількох інтернет-магазинів за 2011 рік.

    Pfaff Hobby 1142. Ціна близько 275 доларів. Надійна, якісна швейна машинка з горизонтальним човником. 25 операцій, петля-автомат і напівавтомат (більше 3 см). Розділ Streich для шиття трикотажних і стрейчевих матеріалів. Регулятор тиску лапки на тканину для шиття різнопланових тканин. Багато швейних лапок. Горизонтальне розташування човника не тільки робить хід швейної машинкимягким і майже безшумним, але спрощує експлуатацію, а в поєднанні з регульованим тиском на тканину, дозволяє працювати з будь-якими матеріалами. Швейна машина не потребує змащення і надійна в роботі. Стандартні операції розширені оверлочними, декоративними і трикотажними рядками, що в поєднанні з петлею-автоматом, зручними регулюваннями і додатковими лапками робить набір її функцій практично необмеженим.

    Janome My Excel W23U. Ціна близько 300 доларів. Електромеханічна, ротаційний горизонтальний човник, операцій: 23, петля: автомат, система вимірювання розміру гудзиків.

    Brother RS-260. Ціна близько 270 доларів. Електронна, ротаційний горизонтальний човник, операцій: 60, петля: автомат, автозакрепление рядки, дисплей.

    Мій досвід. Я вибрала машинку наступним чином: начиталася всього-всього, в інтернет-магазині ввела в розширеному пошуку все, що хотіла від машинки. Отримала найменшу ціну, мене не устроившую, близько 500 доларів. У розширеному пошуку стала прибирати галочки з тих функцій, якими могла пожертвувати. Прийшла до цінника до 300 доларів. З 3 вибраних моделей консультант в магазині, поцікавившись моїми інтересами, порадила купити саме цю.

    Bernina Bernette E 66/2066. Я про неї докладно писала. Дуже її люблю. Володіє вільним часом раджу вибрати машинку будинку і піти у великий магазин, в якому клієнтам завжди дозволяють попрацювати на обраній моделі.

    Всім удачі в такій нелегкій праці! Через рік, думаю, буде стаття «Вибираємо другу швейну машину» 🙂