>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Більшість з нас знайомляться зі світом вишивки завдяки вишивці хрестиком – вона популярна, поширена, проста у виконанні, різноманітна і доступна всім без винятку. Але, незважаючи на те, що вишивка хрестиком дарує не меншу радість творчості, ніж будь-який інший вид рукоділля, вона обмежена своїми власними правилами, оскільки в основі її лежить схема, а результат завжди передбачуваний.

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Фото: Trish Burr

Саме тому багатьох рукодільниць, до цього вышивавших тільки хрестиком, так інтригує вишивка гладдю, яка обіцяє не тільки повну свободу дій, але і фантастично прекрасні результати роботи! Але, на жаль, саме ця сама «свобода дій» і виявляється головною перешкодою на шляху до успіху – не маючи ні зрозумілої схеми, ні ключа, багато хто просто не знаю, що робити, з чого почати і за що братися. У гіршому варіанті – спробувавши один раз і по недосвідченості отримавши щось стягнуте і непоказне, назавжди відмовляються від гладі, твердо упевнившись, що цей вид вишивки не для них. Це абсолютно не так!

У цьому матеріалі ми постараємося розібратися, що потрібно для того, щоб навчитися вишивати гладдю і які правила вишивки гладдю для початківців необхідно дотримуватися, щоб результат вас порадував!

Підготовка до вишивання гладдю

Якщо ви до цього вишивали хрестиком, то більшість необхідних матеріалів у вас вже є. Найголовніший ваш інструмент – це, звичайно ж, голка. Умовно вишивальні голки поділяються на дві групи – з тупим кінчиком і з гострим. Для вишивки хрестом використовуються голки з тупим кінцем, тому насамперед потрібно підібрати зручну гостру голку для ручної вишивки. Для вишивки з легким шовковим і х/б тканин підійдуть маленькі гострі голки №1-3, для тканин середньої товщини (тонка вовна, х/б) — №4-8, з товстим тканинах (сукно, драп) — №9-12.

Що стосується ниток, то для початківця адепта вишивки гладдю буде цілком досить того муліне, яким ви вишиваєте хрестиком. Якщо ж це ваш перший досвід в рукоділлі, просто виберіть будь рукодільній магазині необхідні кольору з асортименту таких виробників муліне як «Гамма», DMC, ПНК ім. Кірова, Anchor. Не прагніть відразу купити дорогі нитки – від цього результат не буде краще! Принаймні на початковому етапі. Якщо це вас не переконує, то згадайте відомий приклад про початківців фотографів, які впевнені, що якщо купити дорогий дзеркальний фотоапарат, то відразу почнеш знімати як професіонал, хоча насправді талант не в техніці, а тримають її руках. Абсолютно те ж саме справедливо і для вишивки.

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Фото: Chloe Giordano

Далі переходимо до тканини. Якщо ви збиралися вишивати на готовому виробі, для початку переконайтеся, що воно пошито не з тягнуться матеріалів – такі тканини не підійдуть для новачка, і ви сильно ризикуєте розчаруватися, якщо почнете свої гладьевые екзерсиси з такої задачі. Простіше всього буде вишивати на бавовні або щільному льон.

П’яльця підійдуть самі звичайні, але слід пам’ятати важливе правило – гладь вимагає сильної натяжки. Якщо хрестиком ви могли вишивати навіть на руках, то з гладдю ніколи не допускайте провисання тканини. Якщо у ваших п’ялець поганий пластикове кріплення, купіть з надійним металевим гвинтом.

Дизайн для вишивки

У вишивці гладдю не існує схем, оскільки вишити можна абсолютно будь-який малюнок. Для першого разу вибирайте щось не дуже дрібне, без великої кількості деталей і при цьому не дуже велике – ви повинні бути впевнені, що доведете розпочате до кінця, навіть якщо буде складно.

Перенесення малюнка на тканину для вишивки

Про те, як перевести дизайн на тканину можна почитати в нашому довіднику – Як перенести малюнок на тканину для вишивки.

Як закріпити нитку на початку і в кінці вишивки

У вишивці, як відомо, не вітається наявність вузликів, тому для закріплення нитки існує декілька технік.

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Спосіб 1. На виворітній стороні роблять стібок так, щоб залишився невеликий хвостик, потім роблять ще один стібок впоперек (рис. 1а), після чого кінчик нитки ховається під стібок так, щоб робоча нитка надійно його затягнула (рис. 1б).

Спосіб 2. Якщо ви вишиваєте в дві нитки, то, просмикнувши складену вдвічі нитку в вушко, прихопіть на голку 2-3 нитки тканини, потім витягніть нитку і протягніть голку в отриману петельку (рис. 2а), затягніть, міцно закріплюючи нитку (рис. 2б).

Спосіб 3. Якщо ви закінчуєте роботу, то можна закріпити нитку, зробивши невелику протяжку під виконаними стібками з вивороту (рис. 3а), кінчик підрізають ножицями. У тому випадку, якщо у вас просто закінчилася нитка в процесі роботи, можна закріпити нитку з обличчя, зробивши кілька стібків в місці, яке в подальшому закриється вишивкою (рис. 3б).

Основні види стібків гладьевых

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Самий основний і найпоширеніший вид гладі – це проста плоска гладь. Це двосторонній (тобто виворіт виглядає так само, як і особа) стібок, в якому нитки щільно прилягають один до одного, не залишаючи проміжків. Гладь може бути прямою (рис. 4а) або косою (рис. 4б), але в будь-якому випадку стібки ви вкладаєте в залежності від форми вышиваемой деталі: наприклад, у листі — від краю до середини, в пелюстках— від краю до центру (рис. 5).

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Фото: Royce’s Hub

Порада: для того, щоб не заплутатися і не забути в процесі роботи, в якому напрямку і під яким кутом повинні лягати стібки, намалюйте прямо на тканини напрямні лінії, як на фото вище.

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Наступна техніка, яка вам знадобиться, це так звані короткі і довгі стьожки. З допомогою цього виду гладі можна створювати плавний перехід кольору – головне, правильно підібрати відтінки ниток і з кожним новим поруч вводити тон світліше або темніше (саме тому цей вид гладі іноді називають тонової гладдю).

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Гладь з настилом дозволяє створювати опуклі, більш об’ємні деталі. Для того, щоб виконати таку техніку, потрібно прокласти перший шар стібків (він обов’язково повинен бути щільним і суцільним), а потім зверху накрити другим, «лицьовим» шаром.

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Слід зазначити, що у багатьох випадках, перш ніж заповнити деталь гладьевыми стібками, майстрині вишивають її контур – це допомагає зробити краї більш рівними і трохи додає об’єму. Для вишивки контурних ліній використовують або шов «у розкол», або тамбурний шов.

Для більшої впевненості у своїх силах обов’язково подивіться навчальні відео на Youtube!

Основні помилки при вишивці гладдю

Ви приготували необхідні інструменти і матеріали, розібралися в послідовності дій, приступили до роботи і… результат не радує!

Виною тому зовсім не відсутність у вас талант до вишивання гладдю, а недоліки техніки, які можна і потрібно виправити.

Якщо після завершення вишивки ваша тканина стягнута і морщить навколо вишитого, причин може бути три – 1. ви недостатньо добре натягують тканину на п’яльцях (вона повинна бути натягнута як барабан!) 2. ви занадто туго затягують нитку в процесі вишивки (стібки повинні щільно прилягати до тканини, але не потрібно затягувати, як вузол). 3. це особливість тканини, яка нівелюється після прання і прасування (ця причина зустрічається рідше перших двох, але теж має місце бути).

Якщо крізь вишивку просвічує тканину, то пояснення цьому тільки одне – ви недостатньо щільно укладаєте стібки. У стібки гладі йдуть настільки близько один до одного, що ніяких просвітів між ними бути не може, тому виправити такий дефект можна тільки посидючість і терпіння.

Вишивка гладдю: уроки для початківців

Якщо ви готові перейти від теорії до практики, практичні заняття з вишивки гладдю з нуля допоможуть вам освоїти цей вид рукоділля.

Урок 1. Техніка коротких і довгих стібків

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Ця техніка дозволяє створювати плавні переходи кольору, що наближає вишивку гладдю до малювання. Якщо ви всерйоз задається питанням, як навчитися вишивати, без цієї техніки вам ніяк не обійтися.

Урок 2. Як вишити гладдю пелюстка

>Вышивка гладью для начинающих: пошаговое руководство

Переходимо до більш складній фігурі, застосовуючи на практиці навички, отримані на попередньому уроці.

У загальному і цілому, вишивка гладдю для початківців – не найскладніша наука, але якщо ви зіткнулися з проблемами в процесі роботи, залишайте свої запитання в коментарях, і ми обовязково на них відповімо!

Автор матеріалу: Червона нитка