>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков

Техніка коротких і довгих стібків у вишивці гладдю займає якщо не перше місце, то безперечно входить в трійку лідерів, тому освоювати їх доведеться неодмінно. Для цього можна почати з дуже простої вправи, яке допоможе набити руку і зрозуміти основний принцип техніки.

Для його виконання вам знадобиться наступне:

Тканина – вибирайте досить щільний льон або бавовна. Можна використовувати і канву, але вона також повинна бути щільною.
Муліне – як мінімум, трьох відтінків (для створення градієнта вибирайте, відповідно, поєднуються кольору). Підійде звичайне бавовняне муліне, не варто починати з шовку. Можна також взяти вовняне, воно дасть більш плавні перехід кольору за рахунок ворсинок. Для простоти почніть з нитки в три рази – чим тонше нитка, тим складніше і кропотливее завдання (і краще результат, за умови, що ви змогли впоратися із завданням).
Голка – строго для вишивання, із гострим кінчиком. Голка для вишивання хрестом не підходить, оскільки кінчик у неї закруглений.
Простий олівець або маркер для тканини.

Рада! При вишивці гладдю тканина повинна бути вимушено, як барабан! Не допускайте провисання, інакше результат вас засмутить.

Варіант 1

>Урок 1. Техника коротких и длинных стежковФото: Лідія Задорожна

Почніть з більш простого і легконтролируемого варіанти цієї вправи. Намалюйте на тканини невелику табличку, як показано на схемі ліворуч.

Як ви можете бачити, перший ряд починається з виконання почергово коротких і довгих стібків. Дотримуйтесь розмітці, щоб довжина цих стібків була рівномірна.

Важливо! Не допускайте просвітів між стібками, вони повинні лежати рівно, один до іншого, як шпроти в банці! Якщо ви бачите між стібками тканина, значить халтурите!

Другий ряд і всі наступні аж до передостаннього по суті виконуються тільки довгими стібками (тобто якщо в першому ряду у вас були стібки по 0,5 см і 1 см, то в подальшому всі вони за 1 см), але за рахунок розташування стібків першого ряду створюється ілюзія, що одні стібки коротше інших.

Продовжуйте до кінця, а останній ряд завершіть так само, як почали перший – стібками по 0,5 см і по 1 див.

Результат ви можете бачити на фото праворуч.

Варіант 2

Якщо в першому випадку процес вивірений до міліметра, то в другому ми наблизимося до «бойових умовах», в яких у вас немає лінійки, а крім того, вона і не потрібна для більшої художності результату.
>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков
Намалюйте прямокутник і расчертите його від руки – горизонтальні лінії являють собою умовний поділ відтінків, вертикальні лінії я називаю «напрямними». Вони допомагають не забути напрямок ваших стібків. В прямокутнику це може бути не особливо актуальним, але при вишивці вигнутих фігур без таких напрямних ліній не обійтися.

Далі пройдіться по верхньому краю стібком «в розкол» – докладніше про техніку його виконання можна прочитати ось тут: Стібок «в розкол». Чим менше буде ваш стібок – тим краще. Безумовно, можна обійтися і без цього, але така підготовка дає більш рівний, трохи піднятий край.

Краще всього починати заповнення від центру – знову ж таки в простому прямокутнику це не так актуально, але при заповненні складних фігур не варто починати з одного кінця і рухатися до іншого. Про це ми докладніше поговоримо в наступних матеріалах.
Прокладіть кілька направляючих стібків, вони виконують ту ж функцію, що і напрямні лінії. Це не обов’язково, але допомагає.

>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков

Починаємо заповнювати ряд. Ваша задача в даному випадку прокладати довгі і короткі стібки, але при цьому робити їх різної довжини, як мазки фарби. Можна навіть робити стібки довше, ніж вам здається потрібним – надто вже довгі ви зможете прикрити надалі наступними рядами, а ось занадто короткі краще не робити взагалі.

Заповнивши одну половину, переходите до другої.

>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков

Аналогічним чином починаємо з середини другий ряд. Тепер ваше завдання не тільки заповнити простір, але і «влити» стібки другого ряду в стібки першого. Саме для того, щоб перехід був більш плавним, природним і потрібна різна довжина стібків.

Слідкуйте за натягом нитки – якщо її надмірно послабити, ваші стібки обмякнут і будуть бовтатися, як тільки ви зніміть тканину з п’ялець.

Третій і будь-які наступні ряди, скільки б їх не було, виконуються аналогічним чином.

>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков

В останньому ряду знову з’являються «короткі» стібки. Не забудьте опрацювати нижню межу прямокутника стібком «в розкол»!

Урок 2. Як вишити гладдю пелюстка

>Урок 1. Техника коротких и длинных стежков

Пам’ятайте три важливі речі:
По-перше, ви не зможете отримати ідеально гладку поверхню без горбків, «дірочок» та інших дрібниць, але не тому, що це неможливо в принципі, а тому що це вимагає правильно підібраних ниток-голки-тканини. Найкращий результат, наближений до бездоганності, дають розщеплені нитки шовку, але і працювати з ними непросто, а бавовняне муліне в декілька складань занадто грубувато для того, щоб давати дзеркальну гладкість.

По-друге, незважаючи на схожість з процесом малювання, нитки – це не фарба, ваші відтінки не змішаються тільки тому, що ви їх «поклали» поруч. Ключ до якісної колірному переливу – правильно і ретельно підібрані кольори ниток.

По-третє, немає жодної проблеми в рукоділлі, яку не можна було б розв’язати практикою і тренуваннями.

Фото та майстер-клас: Червона нитка